Hoe vind je de baan die bij jou past?

7 tips voor het vinden van de juiste baan

1. Weet wat je wilt
Het maakt het zoeken een stuk makkelijker als je weet wat je wilt. En dan nog helpt een zorgvuldige oriëntatie je om tot de beste keuze te komen om de korte en langere termijn lekker in je vel te zitten met je werk.

2. Neem de tijd
Je voelt je prettiger als je je kunt oriënteren en gesprekken kunt voeren, wanneer je eigenlijk nog best goed zit bij je huidige werkgever. Begin met oriënteren zodra je bij jezelf merkt dat je, om bepaalde redenen, vindt dat je eens verder moet gaan kijken. Het zoeken en vinden van een nieuwe werkgever, collega’s en een functie die overtuigend bij je past vergt tijd. Neem die tijd.

3. Keuzemogelijkheid
Als iets goed past, dan past het goed. Dat is natuurlijk ook zo. Maar je doet jezelf een plezier als je als uitgangspunt neemt: komen tot 2 opties die goed passen. Als je ervoor gaat tot 2 goede opties te komen, zal je je inspanningen in je oriëntatie opvoeren om daadwerkelijk zover te komen. Die insteek draagt bij aan de kwaliteit en duurzaamheid van de match!

4. Twee gesprekken en een snuffelstage
Eén gesprek is geen gesprek. Een eerste gesprek kan goed zijn, maar in het tweede gesprek met andere mensen kunnen er heel andere dingen over tafel gaan waar jij je bedenkingen bij hebt. Omgekeerd kan ook. In het eerste gesprek had je qua inhoud misschien een goed gevoel, maar wat minder de klik. In een tweede gesprek met enkele aanstaande collega’s kan dat omdraaien in een hartstikke goed gevoel. Wil je nog beter weten hoe het er op het bedrijf, bij je aanstaande werkgever, aan toegaat? Vraag of het oké is dat je een dagje mee zou willen lopen.

Neem zelf een dag (of dagdeel) vrij, dat zal de werkgever waarderen. En na zo’n meeloop moment weet je echt zeker of dit het is of misschien toch niet helemaal.

5. Arbeidsvoorwaarden
Denk er van tevoren over na wat je naast het salaris ook belangrijk vindt. Het aantal vrije dagen, totaal aantal uren dat er op het bedrijf gewerkt wordt, vakantiegeld, de ruimte en budget om jezelf middels opleiding of training te ontwikkelen, de pensioen voorwaarden, eventueel een auto van de zaak of reiskostenvergoeding, de mogelijkheid om vanuit huis te werken en wellicht nog andere zaken.

6. Startdatum
Je bent het eens en dan? De meeste werkgevers willen graag dat je snel begint. Maar, je hebt een lange of kortere tijd voor je huidige werkgever gewerkt en wilt die ook niet zomaar laten zitten. Als je een specifieke reden hebt dat je bijvoorbeeld over 2 of over 3 maanden bij je nieuwe werkgever aan de slag zou willen: maak het bespreekbaar. Dat je op een goede manier bij je huidige werkgever weg wilt gaan getuigt van loyaliteit en stijl. Als je nieuwe werkgever overtuigt voor jou heeft gekozen, dan zal die waarschijnlijk best bereid zijn om de startdatum later in te laten gaan. Je maakt de overstap immers niet voor die 2 of 3 maanden, maar voor jaren.

7. Opzeggen
Technisch gezien een administratieve formaliteit. Qua gevoel voor de meeste mensen als ze ergens prettig en goed gewerkt hebben, toch ook enigszins beladen en met een gemengd gevoel. Dat is niet raar, afscheid nemen doet ook wat natuurlijk. Houd het transparant: jij hebt gekozen voor een ander pad, blijf bij jouw besluit.

Werkgevers willen soms nog weleens met een andere taak erbij of met wat geld erbij, je paaien om toch nog even te blijven. Maar, als je het voor het geld deed: niet doen! Kom dan gewoon benchmarken en geef aan je huidige werkgever aan wat jij vindt dat je zou moeten verdienen. Gebruik of misbruik een andere potentiële werkgever niet voor een salarischeck.

Als jij begeleiding wilt bij het vinden van een nieuwe baan, schrijf je dan hieronder vrijblijvend in. Samen zoeken we wat er bij je past.

Inschrijven

  • Eenvoudig inschrijven
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Als eerste de nieuwste vacatures