6 tips om jouw werk gerelateerde voornemens dit jaar vol te houden.

Het nieuwe jaar is ingegaan en zoals gewoonlijk hebben veel mensen allerlei voornemens. Meer sporten, wat kilootjes afvallen, meer tijd maken voor de (schoon)familie of dit jaar daadwerkelijk stoppen met roken. Het nieuwe jaar is een duidelijk keerpunt en daarom een goed moment om een frisse start te maken. Op het lijstje van goede voornemens staan vaak geen werk gerelateerde voornemens, terwijl deze voornemens heel belangrijk zijn voor jouw werkgeluk. Werk gerelateerde voornemens leveren vaak snel resultaat op en kunnen jou dichter bij je ambities brengen.

Wat is iets wat jij wilt bereiken op werkgebied in het nieuwe jaar? Dit kan van alles zijn. Denk aan jezelf verder ontwikkelen op een bepaald gebied, meer kennis opdoen door een training te volgen, loonsverhoging vragen of oriënteren op een nieuwe baan. De stap zetten om de voornemens waar te maken kan groot zijn. Hierdoor kan je ontmoedigt raken omdat je niet weet waar je moet beginnen. Daarnaast zullen ze verandering veroorzaken en dit kan spannend zijn. Dit kunnen redenen zijn waardoor je de voornemens niet volhoudt. In deze blog lees je 6 tips om jouw voornemens dit jaar wel vol te houden.

1. Reflecteer op vorig jaar

Als eerste is het belangrijk dat je reflecteert op het afgelopen jaar. Wat waren jouw voornemens vorig jaar en wat is er van terecht gekomen? Als vorig jaar jouw voornemen was om meer kennis op te doen, maar je die training nog steeds niet gevolgd hebt, moet je jezelf afvragen waarom dat het geval is. Als het antwoord is dat je er geen tijd voor had, moet je zorgen dat je er dit jaar wel tijd voor maakt. Als de reden is dat je de training niet interessant genoeg vindt, kun je je afvragen of die training wel bij jou past. Zo niet, dan moet je dat voornemen dit jaar aanpassen of laten vallen. Het kan ook zijn dat je ontmoedigt raakte door de hoeveelheid stappen en verandering die het voornemen met zich meebracht. Als dit het geval is dan is de volgende tip een gouden tip voor jou.

2. Wat is jouw motivatie?

Als tweede is motivatie van belang. Vooral intrinsieke motivatie speelt een grote rol bij het volhouden van goede voornemens. Intrinsieke motivatie is motivatie die vanuit jezelf komt. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, dan werk je voor een doel omdat je het zelf graag wilt, niet omdat het moet van anderen. Dit is van belang bij het volhouden van goede voornemens, omdat alleen jij degene bent die ervoor kan zorgen dat je de voornemens volhoudt. Als je intrinsiek gemotiveerd bent zul je minder moeite hebben met doorzetten, omdat je weet waarvoor je bezig bent. Als jij bijvoorbeeld niet met plezier naar je werk gaat en je een carrièreswitch wilt maken, dan komt daar veel bij kijken. De hoeveelheid stappen die je moet zetten kan je demotiveren, maar met de juiste motivatie zal je minder moeite hebben met doorzetten. De stap zetten is erg groot, maar het werkplezier dat je ervoor terug krijgt is groter. Als je er zo naar kijkt zul je minder moeite hebben met daadwerkelijk de carrièreswitch maken.

Wat kan helpen bij het vinden van intrinsieke motivatie is bedenken welke voordelen er zijn om nu te beginnen. Als jij wilt oriënteren op een nieuwe baan, welke voordelen zijn er dan als je nu begint? Een voordeel kan zijn dat er momenteel meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Dat maakt de kans groter dat je een nieuwe baan vindt en wordt aangenomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2022, 121 was. Dit betekent dat er op 100 werkzoekenden 121 vacatures vacant staan. Een goed moment dus voor een carrièreswitch. Als de voordelen groter zijn dan de nadelen dan heb je geen reden meer om uit te stellen.

3. Realistische doelen

Een andere reden dat de voornemens vaak niet worden volgehouden is omdat het doel niet realistisch is en daardoor onhaalbaar. Onrealistische voornemens zijn bijvoorbeeld: nooit meer over je heen laten lopen op werk. Als je afgelopen jaar vaak over je heen liet lopen dan zal het doel om dit nooit meer te laten gebeuren in 2023 te hoog gegrepen zijn. Als je dan na 3 weken een keer geen feedback durft te geven op jouw collega of geen nee durft te zeggen tegen nog een nieuwe taak op jouw overvolle to-do list, dan heb je jouw doel al niet behaald. Dat terwijl het aan het begin zo goed ging, wat al een goede verandering was. Stel daarom voornemens op die daadwerkelijk haalbaar zijn en niet bij een klein foutje in het water vallen.

4. Concrete voornemens

Naast realistisch blijven is het ook van belang dat je concreet bent. Extra arbeidsvoorwaarden proberen te regelen is geen concreet voornemen en is daardoor sneller gedoemd te mislukken. Welke voorwaarden wil jij proberen te stellen? Wil je een auto van de zaak, meer vakantiedagen of  beide? Wanneer ga je dat doen en hoe? Het is belangrijk te weten wat je precies wilt bereiken, anders weet je nooit wat nodig is om jouw doel te behalen. Bovendien weet je ook niet waar de eindstreep ligt en wanneer jouw doel behaald is. Stel daarom concrete voornemens op en schrijf deze op. Zo kun je altijd kijken welke stap de volgende is en wat er gedaan moet worden. Onthoud: hoe vager een voornemen, hoe kleiner de kans op succes.

5. Eén ding tegelijkertijd

Als je meerdere voornemens hebt is het belangrijk dat je niet alles tegelijk in de eerste maand probeert te behalen. Als jij nieuwe kennis wilt opdoen door meer literatuur te lezen over een werk gerelateerd onderwerp, tegelijkertijd jezelf wilt ontwikkelen door een training te volgen en daarnaast ook minimaal 1 keer in de maand feedback wilt geven op collega’s, leidt dat er waarschijnlijk toe dat je alles laat vallen vanwege de stress. Neem niet te veel hooi op je vork en kies een voornemen waarop je als eerst wilt focussen. Begin bijvoorbeeld met het volgen van de training, als deze training dan is afgerond kan je op een nieuw doel focussen. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk, je hoeft niet al jouw doelen in januari gelijk behaald te hebben.

6. Kleine stapjes

Per voornemen is het belangrijk dat je kleine stapjes neemt. Probeer niet te veel in één keer te doen en maak van tevoren een stappenplan. Als jij een carrièreswitch wilt maken, kan dat natuurlijk niet in 1 dag. De eerste stap is weten wat je zoekt in een nieuwe baan. Daarna kun je zelf op zoek gaan naar vacatures die jou interesseren. Je kunt je ook inschrijven bij een werving en selectie bureau, zodat je begeleiding krijgt in de zoektocht naar de perfecte baan voor jou. Door een groter doel in stapjes op te delen kom je uiteindelijk verder.

Met deze tips zul je jouw voornemens voor op de werkvloer dit jaar waar kunnen maken. Is jouw voornemen voor 2023 oriënteren op een nieuwe baan of een carrièreswitch maken? Neem dan een kijkje tussen onze vacatures, misschien vind je daar wel jouw perfecte match. Als jij begeleiding wilt bij het vinden van een perfecte match, schrijf je dan hieronder vrijblijvend in. Dan gaan we samen zoeken naar wat er bij je past.

Inschrijven

  • Eenvoudig inschrijven
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Als eerste de nieuwste vacatures